Moped klass I

Du måste ha fyllt 14 år och 9 månader för att få börja övningsköra en klass I moped och du måste också ha ett giltigt körkortstillstånd. Du ansöker om ett körkortstillstånd via körkortsportalen som är ett samarbete mellan Trafikverket och Transportstyrelsen. Du kan göra klart hela din mopedutbildning före du fyllt 15 år och när du sedan fyller 15 år gör du kunskapsprovet hos Trafikverket.

För att få ett körkortstillstånd behöver du göra ett syntest och lämna in en hälsodeklaration. Du kan göra syntestet hos oss på Ekerö Trafikskola eller hos en legitimerad optiker. Vänligen kontakta vår reception om du vill boka en tid.

Observera att det är helt förbjudet att övningsköra moped privat. All övningskörning i trafiken måste ske tillsammans med en godkänd trafiklärare och övningskörning på manöverbana måste ske inom ett godkänt och inhägnat område.

AM-körkortet ger dig rätt att köra en klass I moped (EU-moped) och traktor som maximalt får gå i 45 km/h. Klass I mopeden är ett registreringspliktigt fordon som måste ha en registreringsskylt. Fordonet ska vara trafikförsäkrad men du behöver inte besikta eller beskatta fordonet.

Mopedutbildningen omfattar en 10 timmar lång lärarledd teorikurs (som är uppdelad på 2 kursdagar), obligatorisk övningskörning på manöverbana i ca 1,5 timme (1 kursdag) och manövrering/körning i trafik ca 2,5 timme (1 kursdag). När du övningskör i trafiken följer din trafiklärare med på en egen moped och har kontakt med dig via radio.

Kunskapsprovet kommer du få göra i Trafikverkets lokaler i centrala Stockholm och provet tar ca 50 minuter. Observera att du däremot kommer få göra körprovet hos Ekerö Trafikskola.

Har du läs- och skrivsvårigheter?

Om du har läs- och skrivsvårigheter eller något annat funktionshinder kan vi erbjuda dig individanpassad teori. Du har möjligheten att få extra tid på kunskapsprovet eller göra hela kunskapsprovet muntligt. Vänligen kontakta vår reception om du behöver ha hjälp med alla nödvändiga intyg.

Utbildningen kan du boka i vår E-butik (se nedan).

ProduktPris
AM paket
Komplett mopedutbildning inklusive teorikurs, övningskörning och studiematerial.
6 600:-
Bokaknapp
Teorihjälp muntlig
1 x 90 minuters individanpassad teorilektion med speciallärare för elever med läs- och skrivsvårigheter.
900:-
Köpknapp
Syntest för körkortstillstånd
Syntest för körkortstillstånd.
150:-
Köpknapp